29. september 2015

Kõik on uus septembrikuus...

Tere! Mina olen Triin* ja alustasin sel sügisel tööd Riia Eesti Põhikoolis. Koos eesti keele õpetaja ametinimetusega tuli kaasa ka "pliiats", millega siia kirjutada. 

September oli selline nagu alati - kiire ja emotsiooniderohke. 

1. septembril oli koolimaja täis ootusärevuses õpilasi ja ka õpetajad olid end uueks (õppe)aastaks valmis sättinud. Kuna lauldi mõlema riigi hümni, siis oli südames eriti soe tunne ja vihm, mis aktuse lühemaks muutis, ei vähendanud ülevat meeleolu.



Septembri alguses käisime terve kooliga matkamas. Reisisihiks oli Lielupe vabaõhumuuseum, kus olid kalurite majakesed, laevad ja muu vajalik (näiteks laevamast 17. sajandist). Sõitsime Riiast rongiga Jurmala poole, siis kõndisime 4-5 km mööda mere äärt ja natuke ka matkarajal. Loodus on Jurmalas mõnus - nagu Pärnu mändide all kõnniks!






Kui kõik 170+ õpilast olid muuseumiga tutvunud, siis võtsid nad oma vorstikesed ja asusid grillima. Eriti toredad olid 1. klassi lapsed (ja ka mõned vanemad õpilased), kellele emad-isad olid kaasa pannud terve (!) grillvorstikeste pakikese. 



Eelmisel nädalal toimus Olümpiapäev. Kui Eestis kiputakse spordipäevi pigem individuaalse (või heal juhul klassidevahelise) võistlusena korraldama, siis siin moodustati 12 segavõistkonda, kus oli nii 1. kui ka 7. klassi õpilasi (8.-9. klassi õpilased olid korraldusmeeskonnas).




 Ka spordialad olid ebatavalised, näiteks tuli palliga kurikaid maha veeretada, paar minutit õhupalle õhus hoida ning käterätiga teistele paaridele palli visata. Oli ka traditsioonilisemaid võistlusi - korvpall, jalgpall ja muidugi ka võimalus saalihokikepiga täpsust proovida. Igatahes oli vahva päev, mis lõppes sellega, et igaüks sai diplomi. 


Niimoodi see kuu läinud ongi. Mina veedan oma õhtuid eestikeelseid sõnu läti keelde tõlkides (õnneks algas ka keelekursus) ning koolipäevadel proovin jälgida, et kasutaksin lihtsat sõnavara ning ei räägiks liiga kiiresti. Aga ma usun, et kui kohanemisaeg saab läbi, siis loksub kõik paika. 

Visu labu! 

*Olen lõpetanud Tartu Ülikoolis eesti keele ja kirjanduse õpetaja eriala, teadmisi kogusin ka vahetusüliõpilasena Ungaris ning Eestis õpetasin nii põhikooli- kui ka gümnaasiumiõpilasi nii maa- kui ka linnakoolides.